Her i Kongo er det mye variasjon i navn. Det er jo en tidligere belgisk koloni, og navnene er ofte franske. Mange av dem er av typen man sjelden hører i Belgia eller Frankrike lenger, for eksempel Floribert, Gloribert og Honoré. Navn som man kanskje skulle tro var upopulære her, for eksempel Léopold og Baudoin (etter henholdsvis den belgiske kongen som koloniserte Kongo, og den belgiske kongen som så seg nødt til å si fra seg kolonien) holder koken. Adolphe, som jo er mindre populært andre steder etter 1945, er også ganske vanlig.
Mange navn har en religiøs dimensjon. Hva med for eksempel Dieu (Gud) eller Dieudonné (Gudegitt)? Her, som i mange andre afrikanske land, velges ofte navnet utifra den katolske kalenderen hvor det står en oversikt over alle helgenene. Man gir det helgennavnet som står på kalenderen den dagen barnet er født. På den samme kalenderen står det også markert nasjonaldagen, fête nationale. Det vil si, det står fêt.nat., for det er ikke plass til alt på linjen. Jeg har truffet en fyr som het Fetnat.
Mange får også navn etter omstendighetene rundt fødselen. Er man veldig velkommen, så hvorfor ikke hete akkurat det, Bienvenu? Eller Bienfait (Vellagd)? Hvis moren gikk over tiden kan Tardif eller Tardive (Forsentkommer) være et alternativ. Tips til vordende foreldre som lurer på hva de skal kalle gullet er Aimable (elskverdig), Parfum (Parfyme), Sourire (Smil), Parfait (Perfekt) eller rett og slett Plusqueparfait (Pluskvamperfektum/Mer-enn-perfekt). Man er derimot ikke garantert at navnene vil være passende. Blant de ettersøkte, brutale militære lederne finnes det en Bien-aimé (Høyt elsket) og en Amour (Kjærlighet).